Staking treft luchthavens en vervoer in Duitsland

München is een van de vliegvelden waar het personeel vandaag het werk neerlegde als onderdeel van een landelijke staking. Foto Reuters Airport employees walk through Munich's airport during a warning strike on March 5, 2008. A fresh round of public-sector strikes hit Germany on Wednesday as workers at the country's biggest airports walked off the job and state-run institutions from hospitals to theatres and kindergartens were targeted. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY) REUTERS

In Duitsland staken de medewerkers van de meeste luchthavens vandaag. Ook het openbaar vervoer in de hoofdstad Berlijn ligt plat. De vakbonden Ver.Di en DBB eisen 8 procent loonsverhoging voor de 1,3 miljoen mensen werkzaam in de publieke sector, met terugwerkende kracht vanaf januari dit jaar.

De vakbond Ver.Di verwachtte vandaag ruim 2.000 stakers uit het hele land op luchthaven Frankfurt, het grootste Duitse vliegveld. Op de luchthaven in München werden uit voorzorg ruim 140 vluchten geannuleerd, het merendeel binnenlandse vluchten van luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

De vakbond wees het bod dat de overheid deed – 5 procent loonsverhoging in combinatie met langere werktijden – gisteren af. Morgen staat een nieuwe onderhandelingsronde gepland, waarbij de regering naar verwachting het percentage verhoogt. Voor de werknemers in de publieke sector in Berlijn eisen de bonden 12 procent loonsverhoging. Bus-, tram- en metrochauffeurs begonnen vanmorgen een tiendaagse staking in de hoofdstad.

De vakbonden in Duitsland vinden dat Duitse werknemers onvoldoende profiteren van de gestegen welvaart. Naast de vliegveldstaking kwam spoorwegvakbond GDL vandaag opnieuw met dreigementen over stakingen op het Duitse spoor. Als Deutsche Bahn niet voor vrijdag akkoord gaat met het loonvoorstel van de bond, ligt maandag het treinvervoer plat. (AP)