Servië overweegt te breken met EU

Het Servische parlement spreekt zich, mogelijk vandaag, uit over een voorstel de banden met de Europese Unie te bevriezen, tenzij de Unie afstand neemt van de onafhankelijkheidsverklaring van de republiek Kosovo.

De resolutie van de oppositionele Servische Radicale Partij (SRS) krijgt de steun van premier Koštunica en zijn partij en kan rekenen op een meerderheid van 144 van de 250 stemmen in het parlement.

Juist vandaag kwam de Europese Commissie met voorstellen die landen op de Balkan volgens eurocommissaris Rehn (Uitbreiding) „dichter bij Europa” moeten brengen. Er wordt fors meer geld gegeven voor studiebeurzen, regionale ontwikkeling, infrastructuur en maatschappelijke organisaties.

De resolutie, ook gesteund door de oppositionele socialisten, stelt dat als de EU geen afstand neemt van de onafhankelijkheid van Kosovo, Servië alle formele banden met de EU verbreekt, dat de EU-missie in Kosovo „illegaal” is en dat alle lidstaten die Kosovo erkennen hun besluit moeten terugdraaien. Tot die landen behoort sinds gisteren ook Nederland. „Wij, de vertegenwoordigers van Servië, waarschuwen de EU dat alleen een ongedeeld, en niet een gefragmenteerd Servië kan en wil onderhandelen over Europese integratie”, zo stelt de resolutie.

Premier Koštunica riep gisteren alle partijen op de resolutie te steunen. Daarmee verdiept hij de kloof in zijn coalitie: zijn twee coalitiepartners, de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic en de hervormingsgezinde partij G17 Plus zijn radicaal tegen de resolutie. Tadic veroordeelde die gisteren als „schadelijk, gevaarlijk en strijdig met de belangen van het Servische volk”. Volgens Tadic is de resolutie het werk van „politieke krachten die dit land niet in de EU willen hebben”.

In Kosovo heeft het VN-bestuur de controle over de spoorlijn door het door Serviërs bewoonde noorden weer teruggenomen van de Servische spoorwegen. Treinen die vanuit Servië Kosovo wilden binnenrijden werden aan de grens tegengehouden. (Reuters, VIP)

Interview Rehn: pagina 5

Erkenning Kosovo: pagina 3