Roeistrijd eindigt in drama

‘The most riveting show in town’ noemde een Nieuw-Zeelandse krant de best-of-three tussen roeiers Mahe Drysdale en Rob Waddell, met als inzet een olympisch startbewijs. Meeslepend werd het, maar niet omdat de derde en beslissende race gisteren zo spannend was. Drysdale won ruim, Waddell kreeg onderweg last van hartritmestoornis en moet vrezen voor zijn sportcarrière.

Waddell (33) won in 2000 (Sydney) een gouden olympische medaille in de skiff. Tot vorig jaar was hij zeiler bij het Nieuw-Zeelandse team in de America’s Cup. In het najaar maakte hij zijn rentree als roeier. Hij moest de concurrentie aan met Mahe Drysdale (29), die was gaan toproeien nadat hij Waddell olympisch kampioen had zien worden, en werd de afgelopen drie jaar wereldkampioen.

Drysdale kon niet verbergen dat hij niet blij was met de rentree van zijn vriend Waddell. Hij klaagde dat de concurrentiestrijd een averechts effect had op zijn training en verloor drie van de vier onderlinge voorwedstrijden. Onder grote publieke belangstelling won hij gisteren op Lake Karapiro toch de best-of-three, waardoor hij nagenoeg zeker is van ‘Peking’.

„Zo wil je niet winnen”, zei Drysdale. „Het was een prachtige rivaliteit en het is jammer dat het zo eindigt.” Waddell was emotioneel over zijn hartkwaal, waarvan hij jaren geen hinder had ondervonden. „Maar het is geen excuus. Mahe won terecht.”