Ramon wil graag wat aandacht voor SFO

san_francisco_reuters.jpgAlhoewel ik het leuk vind om te lezen hoe ‘andere Nederlanders het vergaat’ in de VS en ik graag zie dat Amerika ook in een positief licht wordt gebracht is het ook jammer dat, zelfs in NL, er allen maar naar NY wordt gekeken alsof dat doorsnee Amerika is.

Ik woon nu 3 jaar in San Francisco en ben van een medisch professional omgeswitched naar een software engineer voor de filmindustrie.

San Francisco is niet alleen net zo ver van NY als Amsterdam, maar is een compleet andere wereld. In vele opzichten is NY meer gelijk aan SF dan het midden van de VS…, maar net als alle landen in Europa heel erg van elkaar verschillen is dat hier ook het geval.

NY is the financial center, maar SF is waar de hippie’s vandaan komen (denk aan Haight-Ashbury).. en dit is Silicon Valley. Alle major computer bedrijven zitten hier (except Microsoft…. lucky us).

Dit is de Golden Gate en de Transamerica pyramid (eigendom van AEGON).. Dit is de stad waar de fog over de bay naar binnen rolt.., en dan bedoel ik rolt. Het is een geweldig gezicht hoe dikke mist als een gigantische sneewbal de stad in kan komen.

Een geweldig wijn gebied om de hoek en een paar uur verwijderd van ski gebieden…. en natuurlijk Yosemite (het mooiste natuurpark van de VS).. en de heetste plek ter wereld Death Valley.

De Bay Area (zeg maar groot San Francisco) heeft niet allen een magische uitstraling maar is een magnetish centrum.. meer dan 30% is niet van hier.. maar is hier naar toe getrokken (net als in de gold rush).

Maar tegerlijkertijd is dit de stad met de meeste dak- en thuislozen van de VS…en we hebben één van de gevaarlijkste steden van de VS om de hoek (Richmond). Hier is een dubbele moord geen voorpagina nieuws… hier wordt iemand doodgeschoten omdat hij een tiener niet snel genoeg voorbij liet gaan op de roltrap in de biscoop.

Maar als je buiten loopt rijden de Ferrari’s, Maserati’s, Lamborgini’s etc volop rond…. een Porsche is hier gewoon.

Dit is ook de stad van progressie… Gay of Transgender… hier ben je gewoon.
Uit eten is nog nooit zo geweldig geweest.. alles vers en het meeste wordt in california verbouwd.. Vis… auwww hier is de zalm altijd vers en in het wild gevangen.. niet de gekweekte zalm uit Noorwegen of Schotland.

Denk je aan Amsterdam als we het over drugs hebben… Ik niet. Ik denk aan SF.

Een stad van vele gezichten en een omgeving die doet denken aan Spanje, Frankrijk, Griekenland en Turkije in één…. op straat kan je met iedereen praten en hier hoef je je geen zogen te maken om met een kaart rond te lopen… Dit is niet NY… dit is San Francisco…

Dus de next time als iemand je verteld dat hij/zij Amerika heeft gezien of weet hoe Amerika is omdat ze NY hebben gezien of vanuit een NY perspectief spreken dank dan aan het feit dat ik hier in SF 6 uur vliegen van NY verwijderd ben en jij in Nederland 7 uur.

    • Freek Staps