Pompoen- garnalenkerrie

Voor 3 tot 4 personen650 gram butternut pompoen2 eetlepels plantaardige olie50 gram Thaise rode kerriepastablik dikke kokosmelk van 4 dl.3 citrusbladen (djeroek poeroet), diepgevroren te koop bij toko’s 500 gram grote, gepelde rauwe garnalen2 theelepels palmsuiker2 eetlepels vissaushandvol verse korianderpartjes limoen

De schil van de butternut pompoen is behoorlijk taai. Het is daarom raadzaam de pompoen eerst in handzame stukken te snijden en dan pas met een aardappelmes de schil te verwijderen. Van 650 gram pompoen met schil zult u ongeveer 400 gram pompoenvlees overhouden.

Er zijn verschillende soorten kant-en-klaar kerriepasta’s in supermarkten en bij toko’s te koop. Voor dit recept heb ik een handig pakje van 50 gram gebruikt, maar u kunt uw favoriete mengsel gebruiken. U kunt ook uw eigen mengsel maken. Wikkel in dat geval 1 eetlepel garnalenpasta (trassi) in een stuk aluminiumfolie en rooster 5 minuten in een droge pan. Doe de pasta in een keukenmachine en voeg 4 tenen knoflook, 4 sjalotjes, 7 gedroogde en geweekte chilipepers (zonder zaad), het wit van een stengel citroengras en 2 eetlepels plakjes verse galanga (laos) toe. Draai tot een pasta. Misschien moet u wat water toevoegen om dit makkelijker te maken. Deze hoeveelheid kerriepasta is precies goed voor dit recept. Snijd de pompoen doormidden. Verwijder de pitten en snijd dan in stukken. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van circa 3 centimeter.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op matig vuur. Doe er de kerriepasta in en laat onder regelmatig roeren circa 5 minuten zachtjes bakken tot een geurig geheel. Voeg de kokosmelk toe en laat onder af en toe roeren nog 5 minuten zachtjes koken. Voeg de citrusbladen en blokjes pompoen toe. Leg er het deksel op en laat circa 15 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is.

Schep er de garnalen, palmsuiker en vissaus door. Leg er het deksel weer op en laat nog circa 5 minuten zachtjes koken.

Serveer deze kerrie met gestoomde witte rijst. Garneer met verse koriander en geef er partjes limoen bij.

KIM MACLEAN

Morgen: Jam van pompelmoes

    • Kim Maclean