Overige films

Along Came Polly (John Hamburg, 2004, VS). In hedendaagse ‘screwball comedy’ mogen Ben Stiller en Jennifer Aniston de hedendaagse Cary Grant en Katherine Hepburn zijn. Hij de neuroot, zij de vrijgevochten dame met bindingsangst en een bejaarde, halfblinde fret, een smoezelige variant op de luipaard in de Howard Hawks-klassieker Bringing Up Baby. Anno 2004 zijn de gesublimeerde seksgrappen diarreehumor geworden. RTL5, 20.30-22.05u.

Vera Drake (Mike Leigh, 2004, Engeland). Vera Drake stoft af in de huizen van rijke dames, bezoekt elke dag haar zieke moeder, zorgt voor haar kinderen en haar man en zonder dat iemand het weet helpt ze af en toe een ongetrouwd meisje of een vrouw die al te veel kinderen heeft. De Engelse regisseur Mike Leigh (Naked, Secrets and Lies) maakte dit keer een film die zich afspeelt in een Londense arbeidersbuurt in 1950 en filmt de dingen weer op zo'n manier dat ze allemaal van belang zijn. België 2, 20.40-22.40u.

Born Yesterday (Luis Mandoki, 1993, VS). Trage remake van komedie uit 1950. Botte projectontwikkelaar John Goodman huurt journalist Don Johnson in om zijn vriendin, het vermeende domme blondje Melanie Griffith, te chaperonneren en een beetje bij te scholen. Binnen de kortste keren is zij het Washington-establishment te slim af. BBC1, 0.35-2.10u.

Trois couleurs: rouge (Krzysztof Kieslowski, 1993, Fra/Polen/Zwi). Slot van Kieslowski's drieluik heeft veel weg van een tractaat over toeval, wekt op virtuoze wijze de indruk het leven in volle vaart te betrappen maar valt tenslotte door de mand als een verzameling betrekkelijk banale bedenksels, vermomd als grote mysteriën. Met Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant. Morgen, Arte 14.55-16.30u.