Ook Nederland erkent Kosovo

Sneller dan verwacht heeft Nederland Kosovo als onafhankelijke staat erkend. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren aan de Kosovaarse regering laten weten dat de nieuwe grondwet voldoende waarborgen biedt voor Servische en andere minderheden, en hun culturele en religieuze erfgoed. Op zondag 17 februari riep Kosovo formeel de onafhankelijkheid uit. De volgende dag ging een aantal landen tot erkenning over. Nederland wilde bewust niet bij deze eerste groep zitten. Achterliggende reden is dat de regering directe erkenning als een te demonstratieve actie voor onafhankelijkheid beschouwde. Anderzijds wilde Nederland ook niet bij de groep van laatste erkenners horen. Vandaag zal het parlement van Servië naar verwachting een motie aannemen om alle banden met de Europese Unie te verbreken. (NRC)

Zie ook pagina 10