Nog minder gas voor Oekraïne

Rusland heeft de gasleveranties aan buurland Oekraïne gisteren voor de tweede keer in twee dagen beperkt. Volgens Oekraïne, dat een belangrijk doorvoerland is voor Russisch gas, komen de leveranties naar Europa niet in gevaar, zolang er genoeg eigen reserves zijn. Maandag had de Russiesche energiegigant Gazprom de toevoer al met 25 procent beperkt, enkele uren nadat Gazprom-topman Dmitri Medvedev tot de nieuwe Russische president was verkozen. Volgens Gazprom heeft Oekraïne een schuld openstaan van 395 miljoen euro. Het Oekraïense Naftogaz, dat de gasdistributie in het land verzorgt, ontkent dat. In 2006 stopte Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne na een ruzie over een tariefsverhoging. In Zuid-Europa leidde de gasstop tot leveringsproblemen. In Europa laaide de discussie op over de toenemende afhankelijkheid van Russische energie. (NRC)