Nick Cave is weer in de vertrouwde groef beland

Nick Cave & The Bad Seeds: Dig, Lazarus, Dig!!! ***
Nick Cave & The Bad Seeds: Dig, Lazarus, Dig!!! ***

Nick Cave & The Bad Seeds: Dig, Lazarus, Dig!!! ***

Het was voor Nick Cave niet makkelijk om een opvolger te maken van Abbatoir Blues uit 2004. Iedereen die dacht dat Cave aan zijn muzikale plafond zat, stond versteld door deze dubbel-cd, zo gevoelig en veelzijdig klonk Cave.

Na die uitspatting is Cave op Dig, Lazarus, Dig!!! – zijn veertiende met The Bad Seeds – weer in de vertrouwde groef beland. Dit is de ‘klassieke’ Bad Seeds-stijl: kreupele paardenritmes met woeste koorzang als van mannen aan de chain gang, en Cave als Lazarus-aanroepende hogepriester.

Ondanks zijn zelfkantobsessie is Cave inmiddels een literair auteur. Hij schrijft niet alleen liedjes, maar ook een mooie soundtrack (The Assassination of Jesse James), en scenario’s.

Die literaire kiem zit in nummers als Jesus Of The Moon, en We Call Upon The Author (To explain), waarin God een schrijver is. Nick Cave heeft zich zo te horen een gedegen manier van songschrijven eigen gemaakt. Binnen het oeuvre zijn dit geen verrassingen, maar de muzikanten zijn in vorm.

En dan te bedenken dat al die verbeeldingen van hel en verdoemenis door Cave werden bedacht achter zijn bureau, tijdens kantooruren.

Beluister deze cd in z’n geheel op de site: nrcnext.nl/muziek