Nederland erkent zelfstandig Kosovo

Nederland heeft Kosovo erkend als onafhankelijke staat. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) liet de Kosovaarse regering in Pristina gisteren weten dat er geen belemmeringen meer zijn om de voormalige Servische provincie te erkennen.

Het 2,1 miljoen inwoners tellende Kosovo riep op zondag 17 februari formeel de onafhankelijkheid uit. De volgende dag al ging een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland, tot erkenning over. Nederland wilde bewust niet tot deze eerste groep behoren. Volgens Verhagen moesten eerst de onafhankelijkheidsverklaring en de ontwerpgrondwet van de nieuwe staat bestudeerd worden. Maar een achterliggende reden was ook dat de Nederlandse regering onmiddellijke erkenning als een te demonstratieve actie voor onafhankelijkheid beschouwde. Nederland beschouwt de soevereiniteit als een „onomkeerbare realiteit” nadat Servië en Kosovo niet gezamenlijk tot een oplossing zijn gekomen.

Aan de andere kant wilde Nederland ook weer niet bij de groep van laatste erkenners horen. EU-lidstaten als Spanje, Roemenië, Cyprus, Slowakije en Griekenland hebben grote moeite met de onafhankelijkheid van Kosovo. Ze zijn onder andere bang dat minderheden in andere landen – waarvan in deze landen sprake is – ook onafhankelijkheid gaan opeisen.

Inmiddels hebben 22 landen Kosovo erkend. In een nota aan de regering van Kosovo schrijft Verhagen dat de nieuwe grondwet voldoende waarborgen biedt voor Servische en andere minderheden, en hun culturele en religieuze erfgoed. Het is nog niet bekend of Nederland een volwaardige ambassade in Kosovo vestigt.