Moeders en huisvesting

Rocco and His Brothers (Rocco e i suoi fratelli)

Regie: Lucino Visconti€ 22,99 *****

Lucino Visconti schreef het scenario voor Rocco e I suoi fratelli met twee van zijn obsessies in het achterhoofd, vertelt hij in een interview op de Britse editie van Rocco e i suoi fratelli: moeders en huisvesting. De film, waarin neorealisme en melodrama samenvloeien, volgt de ondergang van een Siciliaanse familie die haar geluk in Milaan komt beproeven. Alain Delon speelt de bijna heilige zoon Rocco die zijn moeder en broers probeert te redden.

Distributeur Eureka levert met deze uitgave geen half werk. Het veertig pagina’s tellende bijgevoegde boekje bevat, naast een interview met Visconti waarin hij uitlegt hoe het scenario is beïnvloed door Dostojevski en Thomas Mann, ook een artikel dat hij zelf schreef over de film, en een analyse over de plaats die hij inneemt in de Italiaanse filmgeschiedenis. En dan is er ook nog een drie uur durende dvd met extra’s. Bravissimo!

Ronald Rovers

    • Ronald Rovers