Met de sportschool naar het toneel

De AVRO begint morgen met een nieuw cultuurprogramma, inclusief een site met, voor wie dat wil, persoonlijke cultuurtips. Een soortgelijk programma flopte eerder.

De dependance van het Rijksmuseum in Schiphol wordt belicht in Cultuurshake. Foto Bram Budel Rijksmuseum op Schiphol. Maandag wordt door prins Willem Alexander het Rijksmuseum op Schiphol geopend. Op het vliegveld zijn oude meesters en een expositie van glaswerk te zien in het winkelgebied achter de paspoortcontrole. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Rolien, Cliff en Bert, vaste bezoekers van het hoofdstedelijke Sportcentrum Kops, werden half februari door ex-VVD-leider Hans Dijkstal – en een cameraploeg – opgehaald om een jazzconcert met zangeres Denise Jannah bij te wonen. De volgende dag bezochten ze de voor een publieksprijs genomineerde toneelvoorstelling De goede dood. En ten slotte gingen ze met Dijkstal naar Schiphol om schilderijen te kijken in de Rijksmuseum-dependance. Het was „leuk maar wel vermoeiend,” schreven de drie vechtsporters na afloop op de site van het sportcentrum.

De opnamen werden gemaakt voor het nieuwe AVRO-programma Cultuurshake dat vanaf morgenavond wekelijks laat zien hoe onbekende Nederlanders door bekendere landgenoten worden meegenomen naar concerten, theaters of musea. Of, zoals de makers het formuleren: „Is Hans Dijkstal in staat zijn passie voor jazz over te dragen op de vaste klanten van Vechtsportschool Kops? Lukt het Willeke van Ammelrooy de mannen van de Rotterdamse Stadsreinigingsdienst warm te maken voor ballet? En weet dichter Ingmar Heytze de dames van de Katholieke Vrouwenorganisatie te besmetten met het virus der poëzie?” Volgens dit procedé staan er voorlopig tien afleveringen op het programma, en een tweede serie in het najaar.

Cultuurshake wordt echter ook gepresenteerd als wekelijkse kunstagenda met „nieuwtjes, weetjes, tips en previews” – en dat doet denken aan een eerdere AVRO-rubriek die drie jaar geleden alweer snel werd geschrapt: Ticket, waarin Tooske Breugem het theateraanbod besprak met Gertjan Dröge en Harm Edens. Het programma had het middelpunt moeten worden van een groots project, waarin ook een aparte site, een top-15 van favoriete theaterproducties en zelfs een eigen theatertijdschrift een rol hadden moeten spelen. Maar het werd slecht bekeken en verdween roemloos.

„Ticket was een amusementsprogramma dat er niet in slaagde te amuseren”, zegt AVRO’s tv-programmaleider Kees Tukker. „Het verschil is dat we in Cultuurshake mensen laten zien die iets meemaken. En dat moet vrolijke, inspirerende televisie met informatieve, service-achtige elementen opleveren.”

Het programma wordt gemaakt in samenwerking met het Nederlands Uitburo en de Museumvereniging. Zij stellen onder meer hun databanken beschikbaar en worden in ruil op de aftiteling vermeld. Dat laatste lijkt een futiel detail, maar het tegendeel is waar. De huidige mediawet bestempelt zulke culturele instituten als commerciële organisaties waarvoor in omroepprogramma’s geen reclame mag worden gemaakt. Een paar jaar geleden moest de NPS zelfs het logo van het Uitburo uit het decor van het vooravondprogramma TV3 slopen, omdat daarmee de wet werd overtreden. „Elk beeldje, elk woord moet uitvoerig worden gewogen om binnen de mediawet te blijven”, beaamt Kees Tukker. „En dat is idioot als het over cultuur gaat.”

Half januari ontving minister Plasterk van Cultuur een brief van de Cultuurformatie, een lobbynetwerk van omroepen en kunstinstellingen, waarin hem werd gevraagd de omroepen meer wettelijke armslag te geven bij het propageren van culturele evenementen. Een officiële reactie is er nog niet, maar officieus is wel bekend dat Plasterk er niet onwelwillend tegenover staat. Kees Tukker bevestigt dat Cultuurshake daarop vooruitloopt. „Er zal wel wat tijd overheen gaan voordat zo’n wetswijziging een feit is”, zegt projectleider Bert Holvast van de Cultuurformatie, „maar je ziet al dat de omroep op dit punt wat minder schichtig is. Er is iets meer bravoure in Hilversum.”

Directeur Margot Gerené van het Nederlands Uitburo ziet de samenwerking met de AVRO als „een eerste fase.” Ook zij is verbaasd over de juridische voetangels en klemmen: „Het is toch te gek dat het maken van zulke afspraken zó moeilijk moet zijn?”

Cultuurshake, vanaf donderdag 6 maart, Ned.2, 19.25u.

    • Henk van Gelder