Malawi: wet tegen charlatans

De regering van Malawi wil kwakzalvers aanpakken die beweren dat aids te genezen is door seks met maagden, albino’s of gehandicapten. Mary Shaba, hoofd Aidszaken van het ministerie van Volksgezondheid zei gisteren dat de regering begonnen is met het opstellen van een wet die het door aids geplaagde land van de „charlatans” moet verlossen.

De wet, die wordt opgesteld in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Kruidendoktersbond van Malawi, moet mensen beschermen tegen traditionele genezers – er zijn er naar schatting 30.000 in Malawi – en religieuze leiders die mensen overhalen te stoppen met het nemen van aidsremmers. De genezers en religieuze leiders sporen mensen aan te bidden of wonderdrankjes te nemen.

Volgens de Verenigde Naties is 14 procent van de bevolking in Malawi besmet met hiv. Ook voor Afrikaanse begrippen is dit veel.

Malawi strijdt al langer tegen hiv/aids. In januari stelde de minister van Volksgezondheid voor om besmette ambtenaren meer loon te geven, ‘om hun voedingspatroon te verbeteren’. Vorig jaar begon een campagne om inwoners te testen op hiv.

Het is nog niet bekend wat voor sancties aan kwakzalvers kunnen worden opgelegd met de beoogde wet. Het parlement moet later dit jaar beslissen over het wetsvoorstel. (AP, AFP)