Knallen mag bij hagel

Fruittelers in de gemeente Borsele mogen bij zomerse onweersbuien gebruik blijven maken van hagelkanonnen. Bezwaren tegen de vergunning zijn door de Raad van State niet ontvankelijk verklaard.

Hagelkanonnen of schokgolfgenerators, die tienduizenden euro’s kosten, zorgen ervoor dat stenen niet kunnen groeien door schokgolven in onweerswolken te schieten. Dit gaat gepaard met harde knallen. Hagelstenen veroorzaken forse schade aan fruit.

Fruitteler Raas uit Borsele, tegen wiens vergunning bezwaar was gemaakt, zegt dat zijn apparaat in 2006 drie uur heeft ‘geknald’ bij zeven onweersbuien. Volgens hem heeft het effect. „Een collega van mij die 28 jaar geleden begon, is de eerste drie jaar volledig verhageld. Daarna kocht hij een kanon, en heeft hij bijna geen schade meer gehad.” Raas en zijn Zeeuwse collega’s overwegen nu een regenradar te kopen om buien beter te zien aankomen.