Klink grijpt nog niet in bij stijging behandelingen

DEN HAAG, 5 maart. De sterke stijging van het aantal behandelingen in ziekenhuizen na de invoering van marktwerking, is voor minister Klink (Volksgezondheid, CDA) geen reden om in te grijpen. Dit antwoordde hij gisteren op vragen van Kamerlid Agnes Kant (SP). Uit declaratiegegevens van zorgverzekeraars over 2005 en 2006 blijkt dat ziekenhuizen behandelingen waarvoor ze apart betaald krijgen, gemiddeld 10 procent vaker zijn gaan uitvoeren. Dat is een veel grotere stijging dan in eerdere jaren, toen de prijzen van die behandelingen nog niet waren vrijgegeven. De minister zei gisteren dat het gaat om ”een eerste indicatie”. Deze zomer rapporteert de Nederlandse Zorgautoriteit over de invloed van marktwerking op het aantal medische behandelingen. Klink wil die gegevens afwachten.