Internet Weblog van de dag

Veselin Topalov de Bulgaarse schaakgrootmeester Topalov bij aanvang van zijn partij. Corus Chess Tournament, Wijk aan Zee. 24 jan 2007. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Openingszet. In het weblog schaken wordt de openingszet van Veselin Topalov dit jaar op het Corustoernooi in Wijk aan Zee besproken. Hij opende met het spectaculaire openingsnieuwtje 12. Pe5xf7 en won de partij. Later zei hij dat zijn secondant Ivan Tsjeparinov die zet al een paar jaar eerder had gevonden en in de jaren daarna gestaag had gewerkt om de ingewikkelde consequenties in kaart te brengen.

Het gaf een mooi kijkje op de openingsvoorbereiding van de topspelers. Zo werken ze dus, als middeleeuwse bouwmeesters die een plan maakten voor een kathedraal die pas eeuwen later af zou komen.

Het is indrukwekkend, die openingsvoorbereiding. Niet alleen van Topalov, want zijn collega’s doen het even grondig. Die minutieuze voorbereiding heeft ook een tegenkant: als het mis gaat, dan kan het ook grondig mis gaan, en dan kunnen ze af en toe een partij verliezen zonder echt aan schaken toegekomen te zijn.

Zo ging het maandag in de elfde ronde van het toernooi in Linares met Alexei Shirov. Na 19 zetten had hij tegen Topalov een stelling die hij van haver tot gort kende, of dacht te kennen. Toen deed Topalov een nieuwe zet, waar Shirov zich kennelijk thuis nog niet in verdiept had. Drie zetten later zag Shirov zich gedwongen een stuk te geven.

Bekijk de partij en speel hem na op nrc.nl/schaken