Intelligenter navigeren

Pioneer Avic F500BT

Ook al is het hoofdthema van de Duitse IT-beurs Cebit de ‘groene’ bedrijfsvoering, er wordt meer dan ooit aandacht besteed aan een prominente milieuvervuiler – de auto.

Tomtom kondigde gisteren de nieuwe Go-serie aan, die gebruik maakt van slimmere routeberekening (‘IQ Routes’). De apparaten houden bij het schatten van de gemiddelde snelheid rekening met de ritgegevens van andere Tomtom-gebruikers, die dat traject eerder aflegden.

Naast Tomtom struikel je op Cebit over de navigatiesystemen. Pioneer laat bijvoorbeeld de Avic F500BT zien, die voor de zomer leverbaar moet zijn. Dit is een navigatiesysteem inclusief autoradio, waarvan je het 5,8 inch touchpanel kunt afnemen en in een andere auto gebruiken. Ook interessant: geautomatiseerde auto’s, die gestuurd door radars en sensoren, geheel zelfstandig door het verkeer kunnen bewegen.

Meer specificaties van de navigatiesystemen en verslag van Cebit 2008 op nrc.nl/hebben