‘Impotenten-partij’

‘Ik stem niet’, ‘Dr. Cirillo’s Partij voor Existentiële Impotenten’ en ‘Geen vuilnis’ zijn enkele van de ongeveer 180 partijen die zich hebben gemeld voor de Italiaanse verkiezingen van 13 en 14 april. Terwijl de linkse kandidaat-premier Walter Veltroni er alles aan heeft gedaan om de fragmentatie te bestrijden, presenteren zich toch acht partijen met hamer en sikkel en ook diverse groeperingen met de fascistische vlam in het logo.

Verder hebben zich een tiental ouderenpartijen gemeld en zeven lijsten gebruiken de naam van de komiek Beppe Grillo die al jaren campagne voert tegen de politieke kaste. Grillo zelf is geen kandidaat, maar ondersteunt deze burgerlijsten.

Grootste kanshebber voor de eindoverwinning is volgens peilingen nog steeds Silvio Berlusconi. Hij heeft zijn partij Forza Italia laten opgaan in Volk voor de Vrijheid, waar ook Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini en nog 11 splinterpartijen deel van uitmaken. Onder hen Azione Sociale van Alessandra Mussolini, de kleindochter van de fascistische dictator Benito Mussolini.

Opvallend is de wijze waarop de katholieke partij Udeur van Clemente Mastella is geïsoleerd. Deze van corruptie verdachte ex-minister van Justitie die de regering Prodi liet vallen, is niet meer welkom bij de coalitie van Veltroni, maar ook niet bij Berlusconi.

    • Bas Mesters