Ian Paisley stapt op als premier

De Noord-Ierse premier Ian Paisley legt zijn functie in mei neer. Ook stopt de 81-jarige protestantse politicus als voorzitter van de Democratische Unionistische Partij. Daarmee komt een einde aan de politieke carrière van de man die vier decennia lang een prominente rol speelde in de politiek van het vaak gewelddadige Noord-Ierland. De vorige maand geuite beschuldigingen van corruptie tegen zijn zoon hebben volgens Paisley geen rol gespeeld bij zijn besluit. Bekend is dat een deel van Paisley’s achterban ongelukkig was met zijn besluit om een regering te vormen met het katholieke Sinn Féin, de politieke tak van het vroegere Ierse Republikeinse Leger. Paisley stond decennialang bekend om zijn onverzoenlijke houding tegenover de katholieken, maar speelde in de recente toenadering een hoofdrol. Peter Robinson volgt hem naar verwachting op. (NRC)