Hot Chip knort als ’n verliefd varken

Hot Chip kan klinken als een viool of als een drilboor.

De nieuwe cd is uit. Volgende week spelen ze in het Amsterdamse Paradiso.

De vijf leden van Hot Chip, slaapkamer-knutselaars Foto The Windish Agency
De vijf leden van Hot Chip, slaapkamer-knutselaars Foto The Windish Agency The Windish Agency

. Het is een verschijnsel dat zich bij concerten steeds vaker voordoet: je ziet een gitarist op het podium, maar je hóórt een trompet. Of iemand speelt saxofoon en je hoort een kerkorgel. Het is allemaal mogelijk, dankzij de midi-techniek, waarmee geluiden digitaal worden aangestuurd. Muzikantprogrammeur Joe Goddard van Hot Chip vindt het een mooie ontwikkeling. „Niet alleen als ik zelf op het podium sta. Ook als ik naar anderen kijk vind ik het prettig om in de war gebracht te worden”, zegt Goddard.

Joe Goddard is een van de vijf leden van Hot Chip, het warmbloedige electrogezelschap uit Londen. De muzikanten van Hot Chip staan tijdens concerten op een sober ingericht podium, ieder achter een klein keyboard, waarbij ze af en toe een gitaar omhangen. Maar niet per se om gitaarakkoorden mee voort te brengen. Ze kunnen klinken als drilboren of als violen.

Hot Chip viel voor het eerst in 2006 op, toen de tweede cd The Warning verscheen en de groep hits had als Over and Over, en I Was A Boy From School. Ook op de nieuwe cd, Made In The Dark, maakt Hot Chip stuwende, repetitieve muziek die toch in de vorm van een popliedje gegoten zit. De met computers voortgebrachte klanken rollen af en aan als golven in de zee, of knorren als verliefde varkens. Al die verschillende stemmingen worden bij elkaar gehouden door de zachtmoedige stem van zanger Alexis Taylor die hoog en zoekend de woorden uitspreekt.

Vandaag is Joe Goddard in Amsterdam, samen met Owen Clarke, die bassynthesizer en keyboards speelt. Het favoriete instrument van Goddard is een computerprogramma, Moog Modular. Dit is de software-versie van het Moog Modular-apparaat, de eerste synthesizer, uit de jaren zestig. „Ik heb het gebruikt in nummers als Bendable Poseable en Ready For the Floor”, zegt Goddard, „voor van alles: ik maak er basdrums mee, hi-hats, baspartijen en synthesizerdeuntjes, bijvoorbeeld”.

In zijn huis in Londen heeft Goddard een studio in zijn slaapkamer. Daar werken de muzikanten van Hot Chip aan de nummers. Om de beurt – want voor meer mensen tegelijk is geen ruimte. Dat betekent dat de muzikanten om de beurt iets toevoegen, en de hele groep af en toe bij elkaar komt om de vooruitgang te evolueren. Gaat dat soepel? „We zijn niet eensgezind in onze smaak, integendeel”, zegt Owen Clarke. Goddard somt op: „Zanger Alexis houdt van folk en country zoals van Willie Nelson, Fairport Convention en Richard Thompson, ik hou van The Beach Boys en The Beatles, en Felix zit in de heavy techno-hoek. Owen zit daar zo’n beetje tussenin”. Wat betekenen die uiteenlopende smaken voor hun muziek? „Bijvoorbeeld dat Alexis zingt op een manier die niet zou passen op een technoplaat. Want het gaat hem er niet in de eerste plaats om de mensen naar de dansvloer te krijgen.”

Maar erg veel praten ze onderling niet, zegt Clarke. ,,Niet over onze eigen muziek, in ieder geval. We zijn gewoon altijd aan het werk, en als er dertien liedjes af zijn, komt er een cd.”

De eerste single van de nieuwe cd is het nummer Ready for the Floor. In dit opwekkende deuntje zingt Alexis ‘I’m ready for the floor’ afgewisseld met ‘I’m ready for the fall’. „Dat is de tweeslachtigheid die hij voelt ten opzichte van de dansscène”, zegt Goddard, „de floor is de dansvloer, maar die vloer kan ook je ‘val’ betekenen. We treden vaak op in danceclubs en zien nogal wat mensen dronken neerstorten.”

Het liedje Shake a Fist, een kraak- en piepnummer, zit een vreemde break: het liedje stopt en een stem zegt: ‘You better put your headphones on, cause this is gonna be crazy’, waarna het synthesizergeweld losbarst. De stem is een sample van Todd Rundgren, een zanger die vooral beroemd was in de jaren zeventig als bedenker van breed georkestreerde maar bizarre liedjes. Waarom koos Hot Chip voor deze uitspraak van Todd Rundgren? „Omdat hij een slaapkamerknutselaar was, net als wij”, verklaart Clarke. „En een uitspraak als deze kunnen wij niet over onszelf doen, dat zou arrogant zijn. Maar we kunnen hem wel lenen.”

Made In The Dark is verschenen bij EMI. Op donderdag 13 maart speelt Hot Chip in Paradiso, Amsterdam