Hoezo zwarte humor? Zinloos geweld!

Met grote verwondering heb ik kennis genomen van de euforie rondom de met een Oscar voor beste film bekroonde No country for old men. Overal lees je dat het een meesterwerk is; de Oscarnominaties zijn ons om de oren gevlogen. Maar niet om de mijne. Ik vond het een walgelijke film. Er wordt gruwelijk en onbegrijpelijk geweld getoond. In recensies wordt er dan gesproken van `zwarte humor`, de film zou zelfs `ontroerend` zijn. Iemand moet mij maar eens uitleggen hoe `ontroerend` het is als weer iemand zonder reden aan flarden wordt geschoten en verdrinkt in zijn eigen bloed.

Zinloos Amerikaans geweld. Er is geen reden voor, het gebeurt en als filmmakers er wat aan doen wordt het een hype. Zelfs deze krant noemt No country for old men ”een film om niet te missen” (nrc.next, 26 februari). Ik zou zeggen: neem een grote bocht om dit Amerika heen. Het is zelfs geen `country for young men`.

    • Jaap de Vries Santpoort-Zuid