‘Goede gastheer, wel met risico’s’

Rutger Wolfson, de nieuwe directeur van het Filmfestival Rotterdam, is een buitenstaander in de filmwereld. Hij geldt als een „charismatische persoonlijkheid”.

Gisteren werd Rutger Wolfson benoemd tot directeur van het Filmfestival Rotterdam. Hij was directeur van kunstcentrum De Vleeshal en leidde het festival al als interim. Enkele reacties op zijn benoeming:

Frédéric Maire, artistiek directeur van het filmfestival van Locarno: „Ik heb Rutger Wolfson dit jaar kort meegemaakt in Rotterdam en hij heeft een hele goede indruk op mij gemaakt. Deze benoeming is goed voor het festival. Voor Locarno betekent het natuurlijk dat we nóg scherper moeten zijn. Maar de twee festivals liggen zover uit elkaar in het jaar dat concurrentie niet echt een probleem is.

„De interessantste nieuwe ontwikkelingen spelen zich allemaal af in het overgangsgebied tussen film en beeldende kunst. Dat is precies het terrein waar Wolfson vandaan komt. De grote uitdaging voor de filmfestivals van Locarno en Rotterdam de komende jaren, is om aansluiting te vinden bij nieuwe digitale filmcultuur, e-cinema. Digitale techniek is alles aan het veranderen. Door internet zal film steeds meer een nomadisch karakter krijgen.”

Sandra den Hamer, directeur Filmmuseum, voorganger van Wolfson in Rotterdam: „Ik vind dat Rutger zich buitengewoon knap door zijn eerste festival heeft heen geslagen. Hij heeft een charismatische en visionaire persoonlijkheid. De bezoekers die hem in Rotterdam hebben ontmoet, waren naderhand allemaal heel positief over hem. Vooraf dachten veel filmmensen: wie is die Wolfson? Die is toch niet van de film? Maar de stemming was aan het eind van het festival helemaal omgeslagen.

„Wij hebben de afgelopen jaren met het festival een vrij steady koers gevaren in Rotterdam. Het festival staat als een huis. Nu wordt het tijd om weer eens wat uit te breken en te vernieuwen.’’

Annelies Wooldrik, voorzitter Raad van Toezicht van De Vleeshal: „We vinden het natuurlijk jammer dat Rutger De Vleeshal gaat verlaten. Maar hij is acht jaar bij ons directeur geweest. Hij heeft, met zijn tentoonstellingen en met zijn publicaties De Vleeshal op de kaart gezet. Middelburg ligt toch tamelijk excentrisch, dus dat is een prestatie. De overstap naar het filmfestival zien wij als een logische keuze voor Rutger en wij wensen hem niets dan goeds toe.”

Peter van Bueren, jarenlang filmjournalist bij de Volkskrant en bij zijn vertrek door het festival geëerd met een ere-Tiger Award: „Rutger Wolfson heeft zich op het laatste festival bewezen als een goede gastheer, laat ik dat voorop stellen. Maar inhoudelijk vind ik het een riskante benoeming. Hij heeft geen kaas gegeten van de jonge, onafhankelijke film, maar heeft daar wel een mening over. Hij mag als artistiek directeur zeggen dat hij kan leunen op zijn zeer ervaren programmeurs. Maar die hebben hun krachten én hun zwaktes. En door zijn eigen gebrek aan ervaring kan Wolfson die niet goed inschatten. Sterker nog, hij kan zelfs niet als klankbord voor hen fungeren.”

    • Bas Blokker
    • Peter de Bruijn