‘Geef 2 miljard euro compensatie’

Consumenten moeten door levensverzekeraars gecompenseerd worden voor de hoge kosten die zij op hun beleggingspolissen betalen. Dat adviseerde de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke gisteren aan de verzekeraars. Verzekeraars zouden circa 2 miljard euro moeten betalen.

Nadat in 2006 grote onrust was ontstaan bij consumenten over verborgen kosten in hun beleggingsverzekeringen, vroeg de minister van Financiën in 2007 aan de ombudsman een oplossing te zoeken die gerechtelijke procedures kan voorkomen.

Het gaat om circa 6,5 miljoen polissen, die vaak bij een hypotheek zijn afgesloten. Ze heten ‘woekerpolissen’. De meeste huishoudens sloten, soms zonder het te weten, een beleggingspolis af. Volgens de ombudsman hebben zowel verzekeraars en de tussenpersonen als ook de wetgever (onduidelijke regels) en consumenten schuld.

Volgens de Stichting Verliespolis, van boze polishouders, kan in het voorstel van de ombudsman slechts een kwart van de getroffen consumenten aanspraak maken op compensatie. „Terwijl de verzekeraars alle winst pakten”, aldus de stichting.

De boze polishouders willen de lopende onderhandelingen met verzekeraars een kans geven, maar hopen op een betere uitkomst dan wat de ombudsman adviseerde.

Ombudsman Wabeke vindt dat de kosten niet hoger mogen zijn dan 3,5 procent van de poliswaarde. Premies voor overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen mogen daarbij niet als kosten worden gezien.

Lees de aanbevelingen van de Ombudsman Financiële Dienstverlening via nrcnext.nl/links