Frans-Duits akkoord over oprichting van Mediterrane Unie

Berlijn/Parijs. Frankrijk en Duitsland hebben een akkoord gesloten over de oprichting van een Unie voor het Middellandse Zeegebied. Dat gebeurde nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk elkaar maandag in de Duitse stad Hannover hadden gesproken. Beiden waren aanwezig bij de opening van de grootste computerbeurs ter wereld, de Cebit. De vorming van de Mediterrane Unie was de afgelopen maanden een van de meest in het oog springende bronnen van spanning tussen Berlijn en Parijs. Het gaat om een initiatief van president Sarkozy om de samenwerking tussen landen rond de Middellandse Zee intensiever te maken. Hij verwierf daarvoor op eigen houtje al steun in landen in Noord-Afrika, waaronder Marokko en Libië. Duitsland wil per se dat het project onder de vlag van de Europese Unie wordt uitgevoerd. Merkel en Sarkozy steunen nu officieel samen het project voor een Mediterrane Unie. De details van hun akkoord bewaren Merkel en Sarkozy voor de Europese top, die volgende week wordt gehouden. Ze maakten gisteren wel duidelijk dat de Mediterrane Unie een project moet worden van alle 27 EU-landen.