Euronext: samenstelling AEX-index vaker wijzigen

Beursbedrijf Euronext overweegt de samenstelling van de Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index, in de toekomst tweemaal per jaar te herzien. Momenteel wordt de index van 25 bedrijven een keer per jaar tegen het licht gehouden.

Dit bleek gisteren tijdens een presentatie van Euronext Amsterdam ter gelegenheid van de viering van 25 jaar AEX-index. De effectenbeurs kijkt ook naar de criteria die bepalen of een onderneming in de AEX wordt opgenomen. De Amsterdamse beurs, die samen met de beurzen van New York, Brussel en Parijs beursbedrijf NYSE Euronext vormt, verwacht dat de uitkomst van het onderzoek eind maart wordt gepubliceerd.

De AEX-index omvat nu de 25 bedrijven die het meest verhandeld worden op de effectenbeurs. De graadmeter omvat enkele van de grootste bedrijven van Nederland, zoals Shell, Unilever, ING, Akzo Nobel en Ahold. De index wordt aan het begin van ieder jaar vastgesteld. Maar het komt regelmatig voor dat de AEX het einde van het jaar met minder dat 25 fondsen afsluit, omdat AEX-bedrijven worden overgenomen.

Zo eindigde de AEX-index 2007 zonder ABN Amro en Numico. De index, die vanaf deze week weer 25 fondsen omvat, raakt waarschijnlijk binnenkort alweer drie fondsen kwijt: groothandel Hagemeyer, uitzendbureau Vedior en ook nieuwkomer Tele Atlas (kaarten voor navigatiesoftware) staan op het punt om overgenomen te worden. Ook is er een bod uitgebracht op Corporate Express, handelaar in kantoorartikelen.

Toch was dit geen reden om de drie niet in de hoofdgraadmeter op te nemen, zei André Went, hoofd informatiediensten van Euronext. „We gaan niet speculeren op de uitkomst van een biedingsproces”, aldus Went.

De AEX-index bevat de laatste jaren steeds meer buitenlandse bedrijven met een Nederlandse beursnotering. Zo is staalbedrijf Arcelor Mittal na Shell het fonds dat het zwaarst weegt in de index. Ook het Franse vastgoedfonds Unibail staat sinds de overname van Rodamco Europe in de AEX.

Euronext bekijkt nu of er een extra criterium moet komen voor toelating tot de hoogste klasse op de beurs. Er wordt wellicht in de toekomst strenger gekeken of een fonds wel voldoende banden heeft met Nederland. Maar de omzet van de aandelen blijft de belangrijkste toets. „Uiteindelijk bepaalt de belegger hoe de index eruitziet”, aldus Went gisteren.

Samenstelling AEX: pagina 19

25 jaar AEX-index in beeld gebracht op nrc.nl/aex