EU akkoord met code staatsfondsen

Er moet een vrijwillige gedragscode komen voor buitenlandse staatsinvesteerders, de zogeheten sovereign wealth funds. Dat vinden de 27 Europese ministers van Financiën die gisteren in Brussel bijeenkwamen. Ze steunden een voorstel voor een gedragscode dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vorige week deed.

De code moet worden uitgewerkt in overleg met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). „Daar zijn alle landen aanwezig die met dit probleem te maken hebben”, zei minister Wouter Bos (PvdA, Financiën). Hij doelde op buitenlandse staatsfondsen uit het Midden-Oosten, Azië en Rusland.

De discussie over buitenlandse staatsinvesteerders werd vorig jaar aangezwengeld door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Ze zijn bang dat landen als China en Saoedi-Arabië via de fondsen macht krijgen over strategische sectoren van de Europese economie. De staatsfondsen groeien snel en hun vermogen zal volgens het IMF de komende jaren verveelvoudigen van meer dan 2.000 miljard dollar (1.330 miljard euro) naar 12.000 miljard dollar.

Sommige landen vinden een gedragscode niet ver genoeg gaan. Duitsland werkt aan de oprichting van een commissie die buitenlandse investeringen moet goedkeuren. De VS hebben al jaren zo’n commissie. Minister Bos ziet de fondsen echter als „voorbeeldige investeerders” die langetermijninvesteringen plegen. De fondsen waren tijdens de recente kredietcrisis redder in nood bij tal van westerse banken die in financiële problemen kwamen.

„We moeten eerst dit proberen”, zei Bos over de gedragscode. De Tweede Kamer vindt een gedragscode te vrijblijvend.