Erykah Badu komt met een energieker nieuw album

Erykah Badu:New Amerykah Part One ****
Erykah Badu:New Amerykah Part One ****

cd soul

Erykah Badu:New Amerykah Part One ****

De discografie van viervoudig Grammy-winnares Erykah Badu komt langzaam tot stand. Dit is haar derde studioalbum met nieuw materiaal in elf jaar tijd en haar eerste sinds de millenniumwisseling. In de tussenliggende jaren heeft ze een EP uitgebracht en reisde ze rond met een strak funkende begeleidingsband waarmee ze jammend tot nieuw materiaal kwam. Vorig jaar gaf ze een energiek optreden in Amsterdam waarbij ze voorproefjes lieten horen van dit album, waarvan later dit voorjaar een opvolger verschijnt.

Ooit was de 37-jarige Badu de koningin van de zwoel gezongen terrasjessoul maar inmiddels maakt ze muziek die niet meer zo goed bij de rosé past. Daarvoor is het te rauw, compromisloos en experimenteel, zoals in The Healer waarin producer Madlib met een Japanse sample en een als hartklop vibrerende beat onheilspellend achtergrond biedt aan Badu’s gepreek over de kracht van hiphop, en in het stotterende Twinkle dat wemelt van de losgeslagen geluidseffecten.

Badu zingt dat ze dikker is geworden. Voor haar sterk aan energie gewonnen muziek geldt dat in elk geval: van de stuwende funk met blazers en percussie waarmee het album opent tot een slepende ode aan de overleden producer Dilla, waarin de drums met liefde geaaid worden.

Saul van Stapele