Einde van Apartheid is media ook ontgaan

Peter Tetteroo stelt terecht de eenzijdige berichtgeving van (vooral) de televisiejournalistiek aan de kaak (nrc.next, 25 februari). Dat hij gelijk heeft, merkte ik al in de jaren `80. Ik moest toen naar Zuid-Afrika voor een zakelijke aangelegenheid, juist in de nadagen van de Apartheid. Zoals de meeste Nederlanders vreesde ik dat ik met dit systeem geconfronteerd zou worden, zodra ik het vliegtuig uit zou stappen. Bijvoorbeeld door bankjes met het opschrift `Alleen vir blanke`. Niets was minder waar. Ik heb zulke opschriften nergens gezien. Ook tijdens de rest van mijn verblijf heb ik geen enkel zichtbaar teken van Apartheid opgemerkt. Deze politiek was toen al zo goed als afgebouwd, maar in de Nederlandse media was daar geen enkele aandacht aan besteed.

    • Hans Sleutelberg Papendrecht