Door de ogen van de protagonist

Dark Passage.

Regie: Delmer Daves. Met: Humphrey Bogart, Lauren Bacall.€ 13,99 ***

Films met een gimmick waren vooral populair in de jaren vijftig, toen ijverige bioscoopexploitanten het publiek naar binnen lokten met trillende stoelen en 3D-projectie.

Het moordmysterie Dark Passage (1947) heeft een cameratechnische gimmick, waarmee al eerder was geëxperimenteerd: we kijken door de ogen van de protagonist, via de camera die zijn perspectief heeft aangenomen. En als de man eindelijk in beeld komt, blijkt zijn hele hoofd door een plastisch chirurg te zijn ingezwachteld. Pas na een uur zien we het gezicht van de beroemde hoofdrolspeler: Humphrey Bogart. En vier minuten daarna kust hij al de ravissante Lauren Bacall, ook in het echt zijn geliefde. Dark Passage is hun derde film, die altijd in de schaduw van To Have and Have Not en The Big Sleep heeft gestaan. Dat Dark Passage altijd is overschaduwd, is wel een beetje voor te stellen. Een film in de eerste persoon was toen misschien gewaagd, maar het betekent ook dat we Bogarts charisma wel heel erg lang moeten missen.

Mariska Graveland

    • Mariska Graveland