De promovenda

Ingrid Nijssen (29) Foto Floren van Olden Amsterdam 28-02-2008 Ingrid Nijssen voor de carriere ladder. Ik krijg het rood er niet mooi uit en dit was de enige egale muur. Graag hulp fotodienst. Foto Floren van Olden
Ingrid Nijssen (29) Foto Floren van Olden Amsterdam 28-02-2008 Ingrid Nijssen voor de carriere ladder. Ik krijg het rood er niet mooi uit en dit was de enige egale muur. Graag hulp fotodienst. Foto Floren van Olden Olden, Floren van

Wat doet een promovenda levensmiddelenchemie?

„Mijn onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van een voedingssupplement voor vrouwen in de overgang. Het supplement is onder meer bedoeld om ‘opvliegers’ te verminderen en de kans op borstkanker te beperken. Deze problemen ontstaan doordat het gehalte oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, tijdens de overgang daalt. Een voedingssupplement met oestrogeen zou die daling kunnen compenseren. Vooral vlaszaad en sesamzaad bevatten een component die sterk lijkt op oestrogeen. Dit plantaardige stofje moet echter door de menselijke spijsvertering worden afgebroken. Ik onderzoek hoe het afbraakproces verloopt.”

Wat vindt u interessant aan scheikundig onderzoek?

„Het is mooi om verklaringen te zoeken voor chemische reacties. Het lijkt op het oplossen van een ingewikkelde puzzel. Je moet goed nadenken, dingen uitproberen en via heel veel kleine stapjes naar een oplossing werken.”

U wilt eind dit jaar te promoveren. Wat gaat u daarna doen?

„ Ik zou graag verder willen als onderzoeker binnen de levensmiddelenchemie. Ik vind het interessant om laboratoriumonderzoek te doen. Daarbij richt ik me bij voorkeur op onderwerpen die maatschappelijk relevant zijn. Daarom is onderzoek naar levensmiddelen zo boeiend. Het kan uiteindelijk leiden tot beter, veiliger en gezonder voedsel. Daar heeft iedereen voordeel van.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud