De promovenda

Karin Struijs (29)

Studie: Levensmiddelentechnologie, Wageningen Universiteit (1996-2002)Werk: promovenda levensmiddelenchemie, Wageningen UniversiteitHuis: appartementBrutomaandsalaris: 2.550 euro voor 40 uur in de week

Wat doet een promovenda levensmiddelenchemie?

„Mijn onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van een voedingssupplement voor vrouwen in de overgang. Het supplement is onder meer bedoeld om ‘opvliegers’ te verminderen en de kans op borstkanker te beperken. Deze problemen ontstaan doordat het gehalte oestrogeen, het vrouwelijk geslachtshormoon, tijdens de overgang daalt. Een voedingssupplement met oestrogeen zou die daling kunnen compenseren. Vooral vlaszaad en sesamzaad bevatten een component die sterk lijkt op oestrogeen. Dit plantaardige stofje moet echter door de menselijke spijsvertering worden afgebroken voordat het effect heeft op het oestrogeengehalte in het lichaam. Ik onderzoek hoe het afbraakproces verloopt en hoe de stof wordt opgenomen in het lichaam.”

Wat vindt u interessant aan scheikundig onderzoek?

„Het is mooi om verklaringen te zoeken voor chemische reacties. Hoe komt het dat er een troebele neerslag ontstaat op het moment dat er twee heldere vloeistoffen met elkaar worden gemengd? Dat soort vragen vind ik interessant. Het lijkt op het oplossen van een ingewikkelde puzzel. Je moet goed nadenken, dingen uitproberen en via heel veel kleine stapjes naar een oplossing werken.”

U wilt eind dit jaar te promoveren. Wat gaat u daarna doen?

„Dat weet ik nog niet precies. Ik zou graag verder willen als onderzoeker binnen de levensmiddelenchemie. Ik vind het interessant om laboratoriumonderzoek te doen. Daarbij richt ik me bij voorkeur op onderwerpen die maatschappelijk relevant zijn. Daarom is onderzoek naar levensmiddelen zo boeiend: er is altijd een duidelijke relatie met de toepassing. Het kan uiteindelijk leiden tot beter, veiliger en gezonder voedsel. Daar heeft iedereen voordeel van.”

Tobias Reijngoud

    • Tobias Reijngoud