De documentation officer

Ingrid Nijssen (29)

Studie: Levensmiddelentechnologie, Wageningen Universiteit (1996-2001)Werk: documentation officer, Danone Baby food divisionHuis: appartementBrutomaandsalaris: 3.100 euro voor 40 uur in de week

U bent documentation officer bij Danone. Wat houdt uw werk in?

„Ik beheer de recepten van de babyvoedingsproducten, die door onze fabrieken in Azië worden gemaakt. We hebben fabrieken in China, Thailand, Maleisië en Indonesië. Die produceren babymelkpoeders voor de lokale of regionale markt. De kwaliteit van de producten uit die fabrieken mag onderling niet van elkaar verschillen. Om dat te garanderen is het van belang dat alle fabrieken met dezelfde recepten werken en dezelfde ingrediënten gebruiken. Ik zorg ervoor dat dat gebeurt.”

Hoe ziet uw werk er concreet uit?

„Ik ben een intermediair tussen de afdeling productontwikkeling in Nederland en de productiefabrieken in Azië. Als er een nieuw of verbeterd recept is ontwikkeld zorg ik dat de fabrieken in Azië alle informatie krijgen die nodig is om het product te maken. Daarnaast ben ik de verbindende schakel tussen de afdeling productontwikkeling en de marketingdivisie. Bij marketing is men verantwoordelijk voor de productregistratie en voor de productinformatie op de verpakking en in reclame-uitingen. Dus ook daar moet men precies weten welke nutriënten er in de voeding zitten.”

Is dit uw eerste baan?

„Nee, ik doe dit werk nu anderhalf jaar. Daarvoor werkte ik op de afdeling productontwikkeling waar ik onder meer nieuwe babyvoeding ontwikkelde. Dat was ontzettend interessant maar na een paar jaar had ik behoefte aan verbreding. Als ontwikkelaar is je werkterrein enigszins beperkt omdat je dagelijks in het laboratorium zit om proeven te doen. Je ziet weinig van de productimplementatie en van de marketing. In mijn huidige functie is dat anders. Ik kom overal en heb met veel verschillende onderdelen van de organisatie te maken. Vorig jaar was ik vijf keer in Azië en ook dit jaar staan er weer de nodige bezoeken op stapel.

    • Tobias Reijngoud