Crédit Agricole moet 3,3 miljard afboeken

Crédit Agricole, de op één na grootste bank van Frankrijk, heeft in het vierde kwartaal een groter dan verwacht verlies geleden na miljardenafboekingen op beleggingen in Amerikaanse risicovolle (subprime) hypotheken. Het kwartaalverlies kwam op 857 miljoen euro, tegen een winst van 1,1 miljard euro in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Analisten hielden gemiddeld rekening met een verlies van 554 miljoen euro.

Crédit Agricole boekt bij elkaar 3,3 miljard euro af op hypotheekobligaties in het vierde kwartaal. In december verwachtte topman Georges Pauget nog dat de afboekingen bij elkaar op 2,5 miljard euro uit zouden komen.

Over heel 2007 boekte Crédit Agricole 4 miljard euro nettowinst, een daling van 17 procent. Behalve aan de afboekingen is de winstdaling te wijten aan integratieproblemen bij overgenomen banken in Italië en Griekenland.

Ook andere Franse banken rapporteerden de afgelopen weken winstdalingen. Marktleider BNP Paribas zag de kwartaalwinst met 42 procent dalen tot 1 miljard euro. Société Générale, de nummer drie, leed 4,9 miljard euro verlies.

Banken hebben tot nu wereldwijd 180 miljard dollar (119 miljard euro) afgeboekt op beleggingen in subprime hypotheken. Analisten van de Zwitserse bank UBS voorspelden vorige maand dat daar nog 203 miljard dollar bij zal komen. (Bloomberg)