Colombia klaagt Chávez aan om hulp bij genocide

Colombia wil de Venezolaanse president Hugo Chávez aanklagen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag voor het „steunen van genocide”. Dat heeft de Colombiaanse president Álvaro Uribe gisteren bekendgemaakt.

Het Colombiaanse besluit betekent een nieuwe escalatie in de diplomatieke crisis die is uitgebroken tussen Colombia enerzijds en Venezuela en Ecuador anderzijds. Aanleiding is een Colombiaanse luchtaanval, afgelopen zaterdag vlak over de grens met Ecuador, op een kampement van de FARC. Daarbij werd Raúl Reyes gedood, de tweede man van de Colombiaanse guerrillabeweging.

Het bewijs dat Colombia wil aandragen is de correspondentie die het zegt te hebben gevonden op de laptop van Reyes. Hieruit zou blijken dat Chávez de guerrillabeweging 300 miljoen dollar heeft toegezegd. Chávez ontkent, ook al is hij als zelf verklaarde anti-imperialist wel een ideologische bondgenoot van de FARC. Volgens Venezuela is de Colombiaanse politiechef Naranjo die deze beschuldigingen bekendmaakte, een belangrijke drugshandelaar.

In minder scherpe bewoordingen beschuldigde Colombia ook Ecuador de afgelopen dagen van heulen met de FARC. Het zuidelijke buurland zou in gesprek zijn geweest met Reyes. In ruil voor politieke steun (met name het schrappen van de FARC van internationale terreurlijsten) zou de guerrillabeweging bereid zijn geweest een tiental gijzelaars aan Ecuador over te dragen. Volgens Ecuador heeft de luchtaanval deze „vergevorderde” poging nu gefrustreerd.

Maandag verbraken Ecuador en Venezuela al de diplomatieke banden met Colombia. Zondag gaf Chávez tijdens zijn talkshow tien tankbataljons de opdracht zich naar de grens te begeven. Gisteren werd melding gemaakt van de eerste mobilisaties. Ook heeft Venezuela de grens gesloten. De Ecuadoriaanse president Rafael Correa op zijn beurt begon gisteren aan een regionale rondreis om steun te verwerven in zijn protest tegen de aanval op zijn grondgebied.