Clinton wint Ohio, eist zege Texas op

In de race om de Democratische presidentskandidatuur heeft Hillary Clinton gisteren voor het eerst sinds begin februari weer voorverkiezingen weten te winnen.

Bij de Republikeinen stelde John McCain met vier zeges zijn kandidatuur definitief veilig. Zijn rivaal Mike Huckabee, die al weken geen serieuze kans meer had, gaf op.

Clinton won met 58 procent ruim in Ohio, een middelgrote staat in het Mid-Westen en onderbrak daarmee de reeks van elf zeges van haar rivaal Barack Obama. In Texas, de grootste zuidelijke staat, eiste ze ook de overwinning op. De senator uit New York won daar met een verschil van bijna 4 procent de voorverkiezingen, maar Obama leidt in de voorlopige uitslagen van de tegelijkertijd gehouden caucuses (verkiezingen in de vorm van een soort buurtvergaderingen). Deze tellen voor eenderde mee in de einduitslag.

In het kleine Rhode Island won Clinton, terwijl Obama een ruime zege behaalde in Vermont. Het verschil in gedelegeerden, die eind augustus op de partijconventie de kandidaat kiezen, zal na de verkiezingsronde daarom niet substantieel veranderen. Obama leidt deze race met 100 tot 150 ‘delegates’.

Clinton vierde haar zeges gisteren in Ohio. „Sommigen waren klaar om ons af te schrijven. Jullie hebben hun ongelijk bewezen”, schreef ze in een e-mail aan aanhangers. Obama sprak in Texas: „Wat er vanavond ook gebeurt, we houden bijna dezelfde voorsprong in gedelegeerden, en we zijn op weg deze nominatie te winnen.”

Zaterdag zijn er voorverkiezingen in Wyoming, dinsdag in Mississippi. De eerstvolgende grote staat die stemt is Pennsylvania, op 11 april. (AP, Reuters)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Voorverkiezingen VS

In het artikel Clinton wint Ohio , eist zege Texas op (5 maart, pagina 1) staat dat Pennsylvania op 11 april voorverkiezingen houdt. Dat moet 22 april zijn.