Cayenne, Volkswagen bezorgen Porsche 44 procent meer winst

STUTTGART. De Duitse sportwagenfabrikant Porsche heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2007/2008 de nettowinst met 44 procent zien stijgen tot 1,29 miljard euro. Porsche dankt de hogere winst aan een sterke verkoop van de Cayenne-terreinwagen en aan zijn belang in Volkswagen. Een jaar eerder werd nog een nettowinst gerealiseerd van 897 miljoen euro. De winst voor belastingen steeg met bijna 24 procent tot 1,66 miljard euro. Porsche heeft een belang van 31 procent in Volkswagen en wil dat uitbreiden tot meer dan 50 procent. De deelname in Volkswagen droeg 850 miljoen euro bij aan het resultaat wegens koersgerelateerde boekwinsten tegen 791 miljoen euro een jaar eerder. Het deel van de winst van Volkswagen waar Porsche recht op heeft, steeg naar 484 miljoen euro van 275 miljoen euro een jaar eerder. Porsche maakte in januari al bekend dat de omzet in de zes maanden tot en met januari met 14 procent is gestegen tot een record van 3,5 miljard euro. De verkoop ging met 19 procent omhoog naar ruim 46.700 wagens, waarvan de Cayenne meer dan 20.000 keer werd verkocht.