Breuk PvdA in Slotervaart

Drie PvdA’ers in de deelraad van het Amsterdamse Slotervaart nemen voorlopig niet deel aan de vergaderingen van hun fractie. De politici hebben kritiek op het functioneren van hun partijgenoten burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch.

Afgelopen maandag hadden ze een gesprek met het lokale partijbestuur over hun kritiek. Hun grootste bezwaar is de uitspraak van Cohen twee weken geleden dat door de gemeente ingehuurde straatcoaches in Slotervaart vrouwen geen hand hoeven geven als dit in strijd is met hun geloof. Marcouch steunde vervolgens de uitspraak van Cohen.

De drie dissidente deelraadsleden – Clyde Moerlie, Jan Engel en Pieter Beste – zijn het oneens met het standpunt van Cohen en vinden dat het „een inflatie is van alles wat we op dit gebied, vrouwenemancipatie en neutraliteit van de overheid, in de sociaal-democratie hebben bereikt”. De drie zeggen ook dat kritiek op Cohen en Marcouch niet mogelijk is. Het incident met het schudden van handen was voor hen de druppel.

Het gesprek met het lokale partijbestuur was volgens Moerlie „constructief”, maar de problemen zijn niet opgelost. Daarom nemen ze voorlopig geen deel aan het overleg met de fractie. Ze hopen dat burgemeester Cohen zal toegeven dat hij een fout heeft gemaakt met zijn uitspraak.

De kwestie heeft ook landelijk bij de PvdA tot verdeeldheid geleid. Wouter Bos zei afgelopen zaterdag in een interview met de Volkskrant dat „mensen in dienst van de overheid staan voor de gelijkheid van man en vrouw. Dat betekent dat je elkaar de hand schudt.” Ook tijdelijk PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer in de Tweede Kamer liet weten dat zij de drie raadsleden uit Slotervaart steunt.

Commentaar pagina 7