Boycot Franse boekenbeurs wegens Israël

In de Arabische wereld is een beweging op gang gekomen voor een boycot van de Salon du Livre, de belangrijke Franse boekenbeurs die volgende volgende week vrijdag in Parijs begint. Aanleiding hiervoor is dat de Israëlische literatuur daar dit jaar eregast is.

Tot nu toe hebben de regeringen van Saoedi-Arabië, Iran en Libanon gehoor gegeven aan de oproep tot boycot van de pan-islamitische culturele organisatie Isesco. Deze in Marokko gevestigde organisatie riep vorige week de vijftig aangesloten landen op weg te blijven uit Parijs, onder verwijzing naar de „wreedheden, onderdrukking, opgelegde verhongering en belegering van het Palestijnse volk.”

In Egypte, Tunesië, Algerije en Marokko hebben sommige individuele uitgevers en organisaties van uitgevers ook gehoor gegeven aan de oproep.

Op de Salon du Livre in Parijs zijn sinds 1981 stands uit tal van landen aanwezig, met elk jaar een ander land als eregast. Israël was nog niet eerder aan de beurt. President Sarkozy, die de Salon op 14 maart zal openen in het gezelschap van zijn Israëlische collega Simon Peres, plaatste de keuze voor Israël vorige maand in het teken van het zestigjarig bestaan dat de staat Israël dit jaar viert.

Ook de internationale boekenbeurs in Turijn, komende mei, koos Israël dit jaar als eregast, met eveneens een oproep tot boycot als gevolg. Maar terwijl in Italië een breed protest opklinkt tegen de boycotbeweging, komt de discussie in Frankrijk nog maar langzaam op gang. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, noemt de boycotactie „zeer betreurenswaardig” en minister van Cultuur Christine Albanel zei dat Frankrijk vasthoudt aan zijn „politiek van openheid en dialoog tussen alle culturen”.

Er zijn 39 Israëlische auteurs uitgenodigd, onder wie Amos Oz en David Grosmann, pleitbezorgers van de Israëlische vredesbeweging. Israëlische auteurs in het Arabisch ontbreken. Organisatrice Christine de Mazières noemt dat op de site van Le Monde als „een natuurlijke keuze”.

Verschillende Arabische schrijvers, en ook de Amerikaans-Palestijnse schrijfster Susan Abulhawa, hebben aangekondigd wel naar de Salon du Livre te gaan, ondanks hun protest tegen de opzet. De filosoof Tariq Ramadan, ook in Nederland actief, heeft zowel de boycot in Turijn als een „kritische aanwezigheid” in Parijs gerechtvaardigd genoemd.