Bernanke: banken moeten hypotheek verlagen

De noodplannen van de Amerikaanse overheid hebben effect, maar schieten tekort in het beteugelen van de hypotheekcrisis. Om het aantal huisuitzettingen te beperken zouden hypotheekverstrekkers een deel van de hypotheekschuld kwijt moeten schelden. Dat vindt de Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke. „De situatie vraagt om krachtig ingrijpen. De pogingen van de overheid en financiële instellingen om onnodige executieverkopen terug te dringen helpen”, zei Bernanke gisteren op een bankierscongres. „Maar er kan en moet meer gedaan worden.”

De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, waarschuwt voor meer executieverkopen. Dit verergert de problemen op de huizenmarkt. De daling van de Amerikaanse huizenprijs jaagt de economische problemen aan. Volgens de gezaghebbende Case-Shillerindex daalde de gemiddelde huizenprijs vorig jaar met 9 procent. Een tiende van de huiseigenaren in de VS heeft nu een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis. Een van de maatregelen die Bernanke nu voorstelt is het herwaarderen van de hypotheken naar het huidige huizenprijsniveau. Dat zou betekenen dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden.

Hypotheekverstrekkers vrezen juist dat een herwaardering van de hypotheken de daling van de huizenprijzen in de hand werkt, waardoor zij op termijn opnieuw moeten herwaarderen. Bernanke meent dat een herwaardering het risico op executieverkopen verkleint en meer stabiliteit oplevert dan tijdelijke oplossingen, waarbij de kans bestaat dat huiseigenaren opnieuw in de problemen komen.

Bernanke’s uitlatingen staan haaks op het beleid van minister van Financiën Hank Paulson. Hij heeft eerder plannen bekendgemaakt waardoor de rentetarieven voor een deel van de zogeheten en risicovolle subprime hypotheken bevroren worden. Uit gegevens die de overheid maandag heeft gepubliceerd blijkt echter dat slechts een klein deel van die huiseigenaren gebruik heeft kunnen maken van de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen. Zes miljoen Amerikaanse huiseigenaren hebben een subprime hypotheek, een miljoen daarvan hebben betaalachterstanden.

Lees de toespraak van Bernanke op nrc.nl/kredietcrisis