Berlusconi wil Alitalia niet verkopen

Met één opmerking is Silvio Berlusconi er onbedoeld in geslaagd de handel in Alitalia vanochtend op de beurs in Milaan stil te leggen. De politicus annex zakenman zei gisteren in een interview dat Italië „geen afstand zou moeten doen van een luchtvaartmaatschappij onder eigen vlag”. Daarmee impliceerde hij volgens veel beleggers dat de lopende onderhandelingen tussen Air France-KLM en Alitalia zouden moeten worden afgebroken.

De uiting van Berlusconi kan echter ook worden gezien in het licht van de dagelijkse verkiezingsretoriek op weg naar de verkiezingen van 13 en 14 april. Voorwaarde van Air France-KLM voor de overname van Alitalia is de opheffing van de luchthaven Milaan Malpensa als intercontinentaal knooppunt. Hiertegen wordt in Lombardije, de thuishaven van Berlusconi, fel gedemonstreerd. Door zich kritisch over de overname van Alitalia uit te laten, hoopt Berlusconi de Noord-Italianen voor zich te winnen.

Aandeelhouders leken vanochtend het zekere voor het onzekere te nemen. Ze boden hun aandelen Alitalia massaal te koop aan. Berlusconi staat in alle peilingen voor. Mocht hij als premier daadwerkelijk besluiten de onderhandelingen met Air France stil te leggen, dan wacht Alitalia volgens analisten een onzekere toekomst in een alliantie met de veel minder solide partner Air One.

De regering-Prodi heeft het belang van 49,9 procent dat de staat in Alitalia heeft in de verkoop gedaan, omdat de luchtvaartmaatschappij al jaren op rij verlies lijdt en in zijn eentje de concurrentie op de wereldmarkt niet aankan.

    • Bas Mesters