Belgisch koken

stoemp.jpgEerst een toeristische tip. Als je een keer een weekend naar Brussel gaat en van lekker eten houdt: verlaat op zondagochtend het centrum rond de Grote Markt en neem vanaf de Beurs bus 95 naar Wiener. Die brengt je naar Bosvoorde, een dorp dat met de stad Brussel vergroeid is. Daar is ‘s zondags een echte boerenmarkt die in niets doet denken aan een Nederlandse markt.

Op een Nederlandse markt is een gulden een daalder waard: je gaat erheen omdat het goedkoop is. In België ga je naar de markt om iets te kopen wat goed is. Meestal betaal je juist méér dan in de supermarkt. Maar dan kun je er wel van op aan dat de eendenrillettes of yoghurt van schapenmelk een dag eerder door de verkoper eigenhandig gemaakt is en dat de groenten diezelfde ochtend uit de grond getrokken zijn.
Ook het aanbod van de Belgische supermarkten is geweldig. Een Vlaamse collega die nu in Rotterdam woont, vertelde me eens dat hij weinig mist uit zijn vaderland, behalve de Delhaize. Ik kan het me voorstellen. Als ik over een aantal jaar terugga naar Nederland dan zal ik bijvoorbeeld de biologische worstjes missen van deze Belgische supermarktketen.
Die worsten zijn lekker bij een oer-Belgisch gerecht dat zo eenvoudig is, dat je de ingrediënten ervoor zelfs in Nederland kunt krijgen: stoemp, oftewel, stamppot. Alleen voor de worsten moet je een waardig alternatief zoeken.
Dit heb je verder nodig voor Stoemp van Hester, een poldervariant  bedacht door mijn vrouw.

Voor vier personen:
1,5 kilo kruimige aardappels
2 witte uien
een kwart liter kippenbouillon
een kleine knolselderij of een halve grote
6 tot 8 wortelen
2 pastinaken
een halve savooienkool
eventueel boter of room

Kook de aardappels gaar. Bak de in ringen gesneden uien in een andere pan tot ze zacht zijn. Doe de kippenbouillon in een stoofpan. Ideaal is zelf getrokken bouillon van een scharrelkip van de Bosvoordemarkt, maar het kan ook met een pakje uit een Nederlandse supermarkt. Hak de groenten (knol, wortel, pastinaak) in kleine blokjes en laat ze stoven in de bouillon tot ze zacht zijn (ruim een half uur). Voeg daarna de savooienkool toe in dunne reepjes, en laat het geheel nog een minuut of tien stoven. Doe de aardappels er bij, en stamp de stoemp. Uien er doorheen roeren. Zout en flink wat peper erbij, en eventueel een klont boter of room.
De hoeveelheden zijn indicatief. Varieer ermee naar smaak, en afhankelijk van de inhoud van je groentela. Het prettige aan stoemp is dat je er van alles in kunt stoppen: prei, spruiten… In een Brussels café aten we laatst een wortel- en een spinaziestoemp. Toen Jonathan (8 maanden oud) nieuwsgierig naar mijn bord zat te kijken, deden we nog een ontdekking. Tot dan toe associeerde ik stoemp vooral met stoere mannen die op het land werken. Maar het blijkt ook bijzonder geschikt als babyvoeding.

Dit artikel staat vandaag (5 maart) ook in de kookrubriek van nrc.next