Allerlei ongebeitste houten elementen

Terwijl Erica Terpstra op de Hiswa botenbeurs in Amsterdam ‘YES!’ riep door een megafoon (omdat zij het botenseizoen mocht openen) en daarna ‘KNUT!’ schreeuwde (Knut was een beroemde zeiler die zij mocht introduceren), zwierf ik rond tussen boten en schepen en jachten en andere objecten die ik eigenlijk niet van elkaar kan onderscheiden, op zoek naar het Yuppenbotenobject voor de zomer van 2008.

Al een paar jaren zie ik door de Amsterdamse grachten vele sloepen varen, het liefst glimmend en met allerhande scheepstouwen gelardeerd, en met fijne rugkussens en blije yuppen die een bierreclame naspelen.

Van dat soort sloepen zag ik er ook veel op de Hiswa, maar ineens viel mijn oog op een boot die zeker weten het nieuwe Yuppenbotenobject gaat worden. Hij was grijs, hij had allerlei ongebeitste houten elementen, een rotan bed aan boord én een geïntegreerde RVS dubbelwandige wijnkoeler. Maar belangrijker nog: Piet Boon stond naast de boot, Piet Boon, de nieuwe golden child van het Nederlands design, de troonopvolger van Jan des Bouvrie, de man die zelfs een heel eigen zone heeft. (Althans, ik rijd vaak langs iets wat de Piet Boon Zone heet. Wat daar verder gebeurt: geen idee.)

Piet Boon is zo’n beroemde golden child (hij glanst ook echt) dat ik hem aanvankelijk niet durfde aan te spreken, dus voerde ik een gesprekje met de vertegenwoordigster van de Piet Boon Vlet, want zo heette de boot. De vrouw deed het prettige vaargeluid van de boot voor mij na (‘Blobblobblob’) en zei dat het een chillboot was, een boot van ‘geen gezeur, gewoon genieten’.

Ik hou wel van geen gezeur, gewoon genieten, dus ik stapte toch maar op Piet Boon Zelf af om naar de designfilosofie achter zijn Vlet te informeren. En inderdaad: met de Piet Boon Vlet zette Piet Boon zich af tegen alle ‘té glimmende, té overdadige sloepen’ die de afgelopen paar jaar de grachten bevolkten, ‘van die boten met een tv aan boord’. Ik knikte maar, alsof ik honderden mensen kende die een sloep met een tv aan boord bezaten.

Tv-kijken moest je van Piet Boon maar thuis doen, en van al dat geglim hield hij ook niet. Hij wees op het bewust gebutste grijze kunststof waarvan zijn Vlet gemaakt was. ‘Deze boot is lelijk’, zei hij trots.

Een expres lelijke boot van 34.500 euro leek mij hét decadente aankoopje van zomer 2008.

    • Aaf Brandt Corstius