Abbas eist bestand Israël in Gazastrook

De Palestijnse president Mahmoud Abbas eist dat Israël eerst een bestand sluit in de door Hamas bestuurde Gazastrook voor hij het vredesoverleg wil hervatten. Op een persconferentie in Ramallah weigerde hij daarmee vandaag te wijken voor druk van Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice om de vredesbesprekingen met Israël te hervatten. Rice, een van de drijvende krachten achter het vredesoverleg dat in november in Annapolis werd gelanceerd, bezocht de afgelopen dagen Kairo, Jeruzalem en Ramallah.

Op de persconferentie verwees Abbas daarmee naar de opgevoerde Israëlische militaire operaties om een eind te maken aan de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij vorige week meer dan 120 Palestijnen, van wie bijna de helft burgers, werden gedood. Het bloedige verloop van dat offensief was voor de Palestijnse president zondag aanleiding om het vredesoverleg met Israël op te schorten.

Volgens Abbas spannen Amerikaanse bemiddelaars zich in zo’n bestand te bewerkstelligen. Hij zei dat Rice een afgezant, David Welch, naar Egypte stuurt. Hij noemde Hamas niet, maar volgens zijn medewerkers moet de organisatie bij een regeling worden betrokken. De Egyptische autoriteiten bemiddelen vaak tussen Israël en Hamas. Israël weigert met Hamas te praten zolang de fundamentalistische organisatie zijn bestaansrecht niet erkent en geweld niet afzweert.

Hamas heeft de afgelopen maanden enkele malen een bestand aangeboden in ruil voor beëindiging van Israëlische militaire acties in de Gazastrook. Tot dusverre heeft Jeruzalem een bestand van de hand gewezen. Maar een regeringswoordvoerder suggereerde vanochtend dat Israël nu misschien tot een staakt-het-vuren bereid zou zijn. „Als ze niet zouden schieten op onze burgerbevolking, zouden wij niet moeten reageren”, zei hij. Gisteravond doodden Israëlische militairen bij een korte inval in de Gazastrook een militantenleider. (AP)