1 knutselen

Hubble met aarde als achtergrond

Bouw je eigen Hubble

www.hubblesite.org

Sterrenkijken is voor nerds, zeggen ze. Aangezien nrc.next onlangs in een artikel suggereerde dat het niet erg is om een nerd te zijn, zou dit argument niet langer negatief hoeven te worden opgepakt. Schaam je dus vooral niet als je uitgebreid de tijd neemt om een schaalmodel van de Hubble telescoop in elkaar te knutselen. Het is een intelligent, secuur en ontspannend werkje. Op deze website van het reusachtige ruimtegevaarte vind je drie modellen, in moeilijkheidsgraad variërend van een makkelijke versie voor kinderen tot gemiddeld (papieren omhulsel met plaatje voor om een pvc-buis), tot zeer moeilijk (300 stukjes die ook de binnenkant van de telescoop laten zien). Als je liever kijkt dan knutselt, klik dan op het filmpje onder ‘Tonight’s Sky’. Elke maand worden daarin de hemellichamen getoond die in die periode extra helder te zien zijn. (MK)