Werken loont niet voor jonggehandicapte

Jonggehandicapten die gaan werken, gaan er in de helft van de gevallen niet of nauwelijks financieel op vooruit. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Regioplan, dat gistermiddag werd aangeboden aan minister Donner (Sociale Zaken, CDA).

Vaak is het voor jonggehandicapten financieel gunstiger om een kleine deeltijdbaan te hebben dan om meer uren te werken. Dat komt doordat het inkomen dat zij verdienen van hun uitkering (Wajong) wordt afgetrokken. Dit gebeurt volgens de onderzoekers op een complexe, trapsgewijze manier. „Wajongers blijven zo gevangen in eendagsbaantjes”, aldus het rapport. Jonggehandicapten die gaan werken, verliezen vaak ook hun recht op bepaalde toeslagen, zoals de huur- en de zorgtoeslag.

Vooral gehandicapten die jonger zijn dan 23 jaar of die niet in de sociale werkvoorziening werken maar bij een reguliere werkgever, hebben vaak een laag netto-inkomen. Drie op de vijf werkende jonggehandicapten hebben een netto-inkomen tussen 850 en 1.300 euro, een kwart verdient minder dan 850 euro.

Het is de eerste keer dat de ervaringen van jonggehandicapten met werk zijn onderzocht. Het onderzoek is van belang voor de plannen van minister Donner om meer jonggehandicapten aan het werk te krijgen. Deze groep jongeren, die vanaf hun achttiende jaar een uitkering krijgen (Wajong), is de laatste jaren hard gegroeid (tot ongeveer 160.000), terwijl de arbeidsdeelname van deze groep relatief laag is. Een kwart werkt, van wie nog geen 10 procent bij een reguliere werkgever. Ongeveer 15 procent werkt via de sociale werkvoorziening in een beschermde omgeving.

Minister Donner zei in een reactie dat hij gaat onderzoeken hoe werken voor jonggehandicapten lonender kan worden. Hij wil verder met de werkgevers afspraken maken over het scheppen van meer geschikte functies voor jonggehandicapten. Ook wil hij dat het onderwijs aan jonggehandicapten beter gaat aansluiten op de behoefte. In mei zal hij een notitie naar de Tweede Kamer sturen over de problematiek van de jonggehandicapten.

Lees het rapport via nrc.nl/economie