Tierelantijnen in de Grondwet? Slecht idee

Minister Ter Horst wil dat de Nederlandse Grondwet een meer ”bindend en bezielend vermogen” krijgt (Opiniepagina, 27 februari). Het is op zichzelf een nobel streven om de Grondwet, als fundament van onze rechtstatelijke democratische samenleving, meer als bindmiddel onder de aandacht van allen die zich in Nederland bevinden te brengen. Het is echter niet verstandig om aan de tekst - die volgens de minister cryptisch en archaïsch is en hier en daar flets aandoet - te gaan sleutelen.

De Grondwet is een zorgvuldig geformuleerd en uitgebalanceerd document waarin 142 artikelen de basis vormen voor onze samenleving en de vrijheden die wij (soms wat meer en soms wat minder) vanzelfsprekend vinden. Sleutelen aan de tekst betekent automatisch het verstoren van een zorgvuldig tot stand gekomen evenwichtige interpretatie. Een Grondwet opfleuren met allerlei tierelantijnen doet ook geen recht aan de waardigheid ervan. Een fundament biedt ondergrondse steun aan wat erop is gebouwd. Het hoeft niet per se mooi te zijn, of van een mooie laklaag te zijn voorzien. Als het maar stevig is.