Servië pakt controle spoorlijn in Kosovo

Servië zet zijn boycot van het onafhankelijke Kosovo voort; gisteren namen de Servische spoorwegen ZS een 50 kilometer lange spoorlijn over in het door Kosovo-Serviërs bewoonde noorden van Kosovo. De lijn wordt een verlengstuk van het Servische net, met Servisch personeel.

De lijn, van Lesko naar Zvecan, is volgens de ZS overgenomen omdat het treinvervoer onder het huidige management van het VN-bestuur UNMIK niet zou voldoen aan „de ZS-standaard”. In 2002 stemde de ZS ermee in de verantwoordelijkheid voor het treinvervoer in Kosovo over te dragen aan het VN-bestuur. Nu is die voor het noordelijke deel van het land door ZS teruggenomen „op verzoek van de burgers en de politieke vertegenwoordigers van de Kosovo-Serviërs”, zo heette het.

De maatregel is de laatste in een reeks van acties waarmee Belgrado het onafhankelijke Kosovo wil saboteren en het noorden van Kosovo van de rest van Servië wil losweken. Gisteren maakte de Servisch-orthodoxe kerk bekend dat alle orthodoxe priesters en monniken in Kosovo is verboden nog contacten te onderhouden met de Kosovaarse overheid, de EU-missie die het bestuur van UNMIK gaat overnemen en vertegenwoordigers van landen die Kosovo hebben erkend.

In Belgrado wordt de kloof binnen de regerende coalitie van premier Vojislav Koštunica intussen dieper. Koštunica’s partij, de Democratische Partij van Servië DSS, meldde gisteren met coalitiepartner G17 Plus niet meer over het Kosovo-beleid te overleggen. De DSS besloot dat na kritiek van de leider van G17 Plus, minister van Economie Mladjan Dinkic, op het beleid van Koštunica en zijn de DSS jegens de EU. Hij zei dat overlegd moet worden over vervroegde parlementsverkiezingen als de DSS niet meer naar het Servische lidmaatschap van de EU streeft.

Vorige week wekte G17 Plus al de boosheid van de DSS door aan te dringen op stopzetting van de afbetaling van de schulden van Kosovo. De DSS wil die schulden blijven afbetalen omdat stopzetting van de betaling opgave van de aanspraken op Kosovo zou impliceren. (VIP)