Ruzie in Z-Amerika over FARC

Colombia heeft de Venezolaanse president Chávez er gisteren van beschuldigd de rebellenbeweging FARC financieel en materieel te steunen. De beschuldiging volgt op woedende reacties van Ecuador en Venezuela op een luchtaanval van Colombia zaterdag in Ecuador, net over de grens van departement Putumayo. Hierbij werd de Nr. 2 van de FARC uitgeschakeld. Bogotá strijdt (met financiële steun van de VS) al jaren tegen de rebellen, die honderden Colombianen gegijzeld houden.

Ecuador verbrak gisteravond alle betrekkingen met Colombia. Venezuela sloot eerder al zijn ambassade in Bogotá en waarschuwde voor „een oorlog”. Beide landen stationeerden militairen bij de grens. Colombia verklaarde gisteren dat uit documenten op een laptop die bij de actie is buitgemaakt blijkt dat de linkse president van Venezuela driehonderd miljoen dollar aan de FARC gaf en bereid was om de rebellen van wapens te voorzien in ruil voor vrijlating van gijzelaars. Ook een Ecuadoriaanse minister zou met de FARC over bemiddeling hebben gepraat.