Rijstexporteurs bundelen kracht in krappe markt

Thailand en Vietnam, de twee grootste rijstexporteurs ter wereld, willen samenwerken om zo veel mogelijk profijt te halen uit de recordhoogte van de prijs van rijst.

Thaise rijst, een belangrijke internationale maatstaf, is duurder dan ooit in de afgelopen decennia. Het is een „verkopersmarkt”, aldus Chookiat Ophaswongse, voorzitter van de Thai Rice Exporters Association vorige week op een bijeenkomst van handelaren uit beide landen.

Desondanks vraagt Chookiat zich af of exporteurs geen verliezen hebben geleden door langetermijncontracten af te sluiten voor een te lage prijs. Exporteurs en handelaren zouden elkaar in een houdgreep hebben. Veel handelaren zouden inmiddels geen contracten voor levering op termijn meer willen afsluiten, omdat de prijzen met de dag hoger worden. Deze stijging zou deels worden veroorzaakt door hamsteraars die juist speculeren op verdere prijsstijgingen.

Thailand en Vietnam nemen meer dan 50 procent van de internationale handel in rijst voor hun rekening. Vorig jaar exporteerden de twee respectievelijk 9,5 miljoen en 4,5 miljoen ton, terwijl de wereldmarkt 28 miljoen bedraagt. Chookiat voorziet lagere exporten vanuit Thailand door de hoge prijzen, en een lagere productie in Vietnam door slecht weer.

De Filippijnse president Arroyo nam vorige week de ongebruikelijke stap om de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung te vragen om de levering van rijst te garanderen. Normaal gesproken functioneert deze markt op puur economische principes.

„Dit is een alarm dat afgaaat”, zei Robert Zeigler, directeur-generaal van het International Rice Research Institute (IRRI) in de Filippijnen vorige week tegen persbureau Reuters. „Er is een crisis op komst in de rijstbevoorrading.”

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) verwacht in 2008 wereldwijd een recordoogst aan granen. Maar prijzen zullen hoog blijven of zelfs verder stijgen, meent de FAO, omdat ook de handel blijft groeien, met name door de vraag naar veevoer in Europa.

Slachtoffers van de prijsstijgingen zijn de arme landen zonder voldoende eigen voedselproductie. Door de hoge prijzen zal het volume aan granen dat zij dit jaar importeren met 2 procent dalen, terwijl de rekening met 35 procent zal stijgen, aldus de FAO.

Lees meer over voedselprijzen op nrc.nl/voedselprijzen