Rice in Kairo: vrede nog mogelijk

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, is gisteren in Kairo aangekomen voor een korte rondreis door het Midden-Oosten die oorspronkelijk was bedoeld om te kijken hoever het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen was gevorderd, maar nu het proces moet redden. De Palestijnse president Abbas schortte het vredesoverleg, in november in Annapolis op Amerikaans initiatief gelanceerd, zondag op in reactie op het Israëlische offensief in de Gazastrook.

Bij dat offensief, bedoeld om een einde te maken aan Palestijnse raketbeschietingen op Israël en om de Palestijnse organisatie Hamas, machthebber in de Gazastrook, te verzwakken, vielen in vijf dagen bijna 120 doden, van wie ongeveer de helft burgers. Israël trok gisteren zijn grondtroepen uit de Gazastrook terug, volgens waarnemers met het oog op Rice’s bezoek, maar luchtaanvallen op posities van Hamas en andere radicale groepen gingen door.

Rice stelde vanochtend op een persconferentie Hamas verantwoordelijk voor de crisis en zei dat de raketbeschietingen moeten ophouden: „Geen enkele Israëlische regering kan die tolereren.” Maar ze zei ook dat de Israëliërs „zich bewust moeten zijn van de gevolgen van hun operaties voor onschuldige mensen”. Ze zei ook dat ze „ongerust” is over de humanitaire situatie in de Gazastrook, die doelwit is van een Israëlische economische blokkade, en riep Jeruzalem op humanitaire hulpzendingen te vergemakkelijken.

Rice, drijvende kracht achter het vredesproces, zei gisteren van mening te zijn dat Israël en de Palestijnen nog dit jaar, voor president Bush opstapt, een vredesakkoord kunnen bereiken. Tot dusverre hebben Israël en de Palestijnse regering van president Abbas geen enkele vooruitgang geboekt. Maar Rice zei dat het proces van Annapolis nog maar nauwelijks is begonnen – „drie maanden probeert men nu een conflict op te lossen dat al 50 jaar duurt”.

Israël herhaalde de onderhandelingen te willen voortzetten, maar ook dat een grootscheepse invasie van de Gazastrook tot de mogelijkheden behoort. De raketbeschietingen gingen ook vandaag door. (Reuters, AP, AFP)